Utmaningar

Dansaren Nassim Meki om föreställningen Utmaningar och lusten att utforska.

• Foto: Håkan Larsson

I föreställningen Utmaningar visas en lång rad uppstaplade lekar eller situationer i högt tempo och med snabba växlingar. På ett sätt kan en tänka att vi iscensätter en lek som transformerar sig hela tiden. Utmaningar spelas för ganska små barn och de berättar hela tiden högt vad de ser, ”Det är en traktor”, ”De är zombisar”. De ser oss som lera och använder sin fantasi för att färdigställa gestaltandet.

För oss som utövare har processen varit långt ifrån lekfull. Det är en mycket svår föreställning att genomföra och hela vårt fokus ligger på att genomföra rörelserna så att ingen blir skadad och att vara närvarande i stunden, att förbereda nästa förflyttning.

Vid första publikmötet blev det därför väldigt roligt att ta in barnens reaktion, de gav oss extra energi och det hjälpte oss att skapa föreställningens abstrakta värld tillsammans.

• Foto: Håkan Larsson

För mig är det inte så viktigt att en dansföreställning måste ha en berättelse. Att vi bjuder till abstrakt tänkande och ett lustfyllt utforskande är det mest betydelsefulla.

Att leka är att utforska, och som professionell dansare är det nödvändigt att gilla själva utforskandet av rörelsen. I det bli vi helt jämlika, jag som dansare och publiken i sin forskande lek.

Berättat för Anna Ahnstedt Mitle